Χαιρετισμός Προέδρου ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλου
Ένας αιώνας κι ένας χρόνος κύλησε από τότε που στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη, την πολυπολιτισμική και εύξεινο αυτή πόλη με τη διεθνή ακτινοβολία, ξεκίνησε τη διαδρομή του το ΕΒΕΘ που σήμερα μπορεί να επαίρεται πως πρωτοστάτησε σε όλες τις φάσεις της πολυκύμαντης ιστορίας της τελευταίας εκατονταετίας, έχοντας άρρηκτα συνδεδεμένη την πορεία του μαζί της.
Στα 101 χρόνια της διαδρομής του συνέβαλε ως θεσμός τα μέγιστα στην ανάπτυξη του εμπορίου, της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και επιδόθηκε σε έργα ευποιίας και προώθησης αναπτυξιακών έργων στην πόλη. Ξεκινώντας από τις ενέργειές του για την περίθαλψη των Προσφύγων του 1922 με την κατασκευή μιας προσφυγικής γειτονιάς, ενός σχολείου και της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας στην Τούμπα, συνεχίζοντας με τη διοργάνωση συσσιτίων στον Μεσοπόλεμο και στην Κατοχή αλλά και με την αρωγή του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα μέσω του Ταμείου Προνοίας, απέδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο σε δύσκολους καιρούς. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του υποστήριξε ενεργά τη δημιουργία της Διεθνούς Έκθεσης, την ίδρυση της Τεχνικής Σχολής ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής, νυν Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στηρίζοντας παράλληλα τα Γράμματα και τις Τέχνες. Συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις στην ίδρυση της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών και του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, τη διεύρυνση των Σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την ανοικοδόμηση του ερειπωμένου από την Πυρκαγιά του 1917 Ναού Αγίου Δημητρίου, τις ανασκαφές στη Βεργίνα. Δραστηριοποιήθηκε για τη δημιουργία του Διυλιστηρίου και του Συγκροτήματος ESSO-PAPPAS, την αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το εξωτερικό και την οδική σύνδεση της Μακεδονίας με την Ήπειρο. Απέδειξε τη διεθνιστική αλληλεγγύη του με αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ιράκ, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία. Πήρε πρωτοβουλίες για την ανέγερση Μνημείου Εθνικών Ευεργετών και τη σύσταση Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής. Υπήρξε κινητήριος μοχλός της ανάδειξης του Μακεδονικού ζητήματος και κύριος εθνεγέρτης στα μεγάλα συλλαλητήρια της πόλης γι’ αυτό το ζήτημα. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση αναπτυξιακών φορέων, όπως της Ελευθέρας Ζώνης, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων Θεσσαλονίκης, του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, του Διαβαλκανικού και Παρευξείνιου Επιχειρηματικού Κέντρου, της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης, ενώ σημαντικές ήταν οι προσπάθειες τουΕΒΕΘ για τον εκσυγχρονισμό του Λιμένα Θεσσαλονίκης και της Ελευθέρας Ζώνης, του αεροδρομίου, καθώς και για την υλοποίηση σειράς έργων υποδομής.
Ένας αιώνας ζωής και αδιάκοπης δράσης αποτελούν μεγάλη κληρονομιά, αλλά και πολύτιμη παρακαταθήκη που θεωρήσαμε υποχρέωση να τη διατηρήσουμε ζωντανή με την παρουσίασή της τόσο μέσα από τις σελίδες του Λευκώματος ΕΒΕΘ: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΔΕΣΜΟΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ, όσο και μέσα από σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζονται κατά τη διάρκεια του 2016. Έτσι θα μπορέσουμε να διηγηθούμε την ιστορία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, που δεν είναι άλλη από το αφήγημα της ίδιας μας της πόλης, αλλά και μια πτυχή της ιστορίας της Ελλάδας γενικότερα.
Η πανηγυρική μας έκδοση, με την πολύτιμη βοήθεια και την πολύμηνη μελέτη του ιστορικού μελετητή και συγγραφέα κ. Γιάννη Καρατζόγλου και το σύνολο των εκδηλώσεων που θα διοργανώσουμε, φιλοδοξούν να ανοίξουν διάπλατα τις πόρτες του Επιμελητηρίου στο ευρύ κοινό και να παρουσιάσουν με παρρησία και θάρρος, σε εντελώς ανθρώπινη διάσταση, τον ρόλο που διαδραμάτισε, έτσι ώστε να γίνουν γνωστές οι παντοειδείς παρεμβάσεις του, οι επιτυχίες του, ακόμα και οι παλινδρομήσεις του ή οι διαψεύσεις των οραμάτων του. Το οφείλει στα μέλη του και σε ολόκληρη την κοινωνία.
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες της ιστορίας του ΕΒΕΘ θα συναντήσουμε όλες εκείνες τις φυσιογνωμίες και τις προσωπικότητες του παρελθόντος που με την πρωτοβουλία τους και τη διορατικότητά τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην πορεία αυτού του τόπου, στην καλλιέργεια της εξωστρέφειας της πόλης μας και στην καθιέρωση διακρατικών σχέσεων και συναλλαγών σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Θα ξαναζήσουμε ιστορικές στιγμές και γεγονότα που καθόρισαν το παρελθόν αλλά και διαμόρφωσαν το παρόν του τόπου μας. Κι έτσι θα μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε το μέλλον, βασιζόμενοι στις διδαχές του πρόσφατου παρελθόντος μας.
Σήμερα, 101 χρόνια μετά, η παρουσία του Επιμελητηρίου κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία και επιβεβλημένη. Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια δεν επιτρέπει εφησυχασμό, μικρότητες και ανταγωνισμούς. Επιβάλλει τη συστράτευση όλων των δυνάμεων για να ξεφύγουμε από το τέλμα, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες και αγκυλώσεις του παρελθόντος και να πορευτούμε στον επόμενο αιώνα του Επιμελητηρίου με σωφροσύνη, αυτοέλεγχο αλλά και την τόλμη που πάντα διακρίνει το επιχειρείν.
Δημήτρης Μπακατσέλος
Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης