Από την ίδρυση της Νυχτερινής Επαγγελματικής Εμπορικής Σχολής του ΕΒΕΘ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σε μια γεμάτη νοσταλγία και συγκίνηση εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο Άτυπος Σύλλογος Πτυχιούχων Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής του 1957 και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ, “ζωντάνεψαν” μνήμες από τα πρώτα χρόνια της ΑΒΣΘ, οι οποίες σημάδεψαν τη μετέπειτα κοινωνική και οικονομική ζωής της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Άτυπου Συλλόγου Πτυχιούχων ΑΒΣΘ 1957, προς τιμήν του ΕΒΕΘ, για τη σημαντική συμβολή του στην επαγγελματική εκπαίδευση, με την ίδρυση της Νυχτερινής Επαγγελματικής Εμπορικής Σχολής το έτος 1930, η οποία εξελίχθηκε στην ΑΒΣΘ και στη συνέχεια στο σημερινό Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ανοίγοντας την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί αυτός ο στενός δεσμός ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, ενώ ο εκπρόσωπος του Συλλόγου, κ. Αντώνης Κεχαγιάς, επισήμανε ότι η Νυχτερινή Σχολή του ΕΒΕΘ κατάφερε εκείνη την εποχή να καλύψει ένα μεγάλο κενό στον οικονομικό και εκπαιδευτικό τομέα της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας έτσι τη διαχρονική δυναμική του ΕΒΕΘ ως θεσμικού συμβούλου της Πολιτείας.
«Η ανάγκη της χώρας για εξειδικευμένο προσωπικό ήταν μεγάλη, καθώς σε μια εποχή όπου πρωτοεμφανίστηκε ο όρος “management”, χρειαζόταν να υπάρχουν άνθρωποι με κατάλληλες και εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργάζονται ως μέλη ενός οργανισμού», σημείωσε με τη σειρά της, εκ μέρους του Συλλόγου, η κα. Γιούλα-Μαρία Καρρά.
Σημαντικά στοιχεία για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Νυχτερινής Σχολής και της ΑΒΣΘ έδωσε ο κ.
Γιάννης Καρατζόγλου, ιστορικός, συγγραφέας και ερευνητής, ενώ αναδρομή στις δράσεις του
Επιμελητηρίου, οι οποίες στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μελών του, έκανε ο οικονομικός Σύμβουλος του προέδρου του ΕΒΕΘ, κ. Θόδωρος Αξυλιθιώτης.
Τη σημερινή εικόνα του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας έδωσε μέσα από στοιχεία ο Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Ιορδάνης Ελευθεριάδης, ο οποίος και αποκάλυψε τον στρατηγικό στόχο του ΠΑΜΑΚ για τη δημιουργία παραρτημάτων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία.
Εκ μέρους της Διοίκησης του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο κ. Απόστολος Αποστόλου, εξέφρασε την ευχή να καταφέρει η Ελλάδα να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της, που αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα, ώστε να καταφέρει να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.
Η εκδήλωση έκλεισε με την επίδοση τιμητικής πλακέτας από την εκπρόσωπο του Άτυπου Συλλόγου Πτυχιούχων της Βιομηχανικής Σχολής κ. Δήμητρα Παυλίδου προς το ΕΒΕΘ και την έκθεση φωτογραφικού υλικού και άλλων τεκμηρίων.